Köpguide för volleyboll


Volleyboll är en bollsport som går ut på att man ska slå till bollen så att den nuddar motståndarnas planhalva. Sporten utövas mest inomhus men det finns även varianter för utomhusspel. För att utöva den roliga sporten volleyboll på ett korrekt sett behöver man 1 volleyboll, ett nät med stolpar samt linjer. Alla dessa komponenter finner man under volleybollkategorin.


Planen

Matchmåtten, vare sig du spelar inomhus, utomhus, på gräs eller sand, är alltid 18 gånger 9 meter men volleyboll kan även spelas på mindre ytor och är lika roligt då! Ett upphöjt nät i mitten delar spelplanen i 2 delar. En sida för hemmalaget och en sida för bortalaget. Nätet är 2,43m högt för män respektive 2,24m för kvinnor. Planen inramas av linjer runtom för att man skall kunna urskilja om en boll varit i spel eller inte. Ganska likt tennis!

volleyboll

Uppställning

När ens lag har vunnit rätten att serva från motståndarlaget, ska man rotera ett steg medurs. Varje medspelare byter plats med den personen som stod framför föregående boll. Totalt är man 6 spelare på plan, 3 fram och 3 bak. Undantaget är liberon som inte får byta plats under spelet utan spelar alltid där bak.


Poäng

Hur man tar poängen i volleybollen är ganska lätt. Bryter motståndarna mot någon regel under pågående boll så får man poäng. Spelas bollen felaktig får man också poäng. Varje match är uppdelat i set, vardera till 25 poäng. När ett lag har vunnit tre set, med minst två poängs marginal i varje set, så vinner de matchen. Ett eventuellt 5e set spelas oftast bara till 15p.


Länkar

Till våra volleybollar >
Se alla våra spel för trädgården >


KUNDTJÄNST

Mån-Fre 09.00-17.00
010 - 10 19 284

info@hobbyhemma.se

MIXA & MATCHA!

KÖPGUIDE - VI HJÄLPER DIG!

Vi guidar dig
till att välja
rätt produkt.

Läs mer >