Köpguide för studsmattor
När du ska köpa en studsmatta är det framför allt tre saker som ska vara uppfyllda:

1) Funktion
Givetvis är det A och O att studsmattan ska ge dig en studs som gör den rolig att använda.

2) Hållbarhet
Livslängden på en studsmatta varierar oerhört, och du måste veta var du ska kolla för att uvärdera konstruktionskvaliten.

3) Säkerhet
Studsmattor är till för barnen och givetvis är säkerhet högsta prioritet. En välarbetad konstruktion gör din studsmatta säker.

Genom att punkt för punkt gå igenom de olika delarna på en studsmatta visar vi hur du når bästa resultat för såväl funktion som hållbarhet och säkerhet.


Storlek på studsmattan

Diameter: De vanligaste studsmattorna är mellan 3,3 och 4,3 meter i diameter. En större studsmatta ger naturligtvis mer spelrum när man hoppar, men även de mindre ger en god studs. En större matta ger alltså ett något större användningsområde, men i slutändan är det ofta storleken på ytan där studsmattan ska stå som avgör. De studsmattor som är mindre än 3,3 meter kallar vi mindre modeller, då vi anser att minst 3,3 meter är att föredra om man har möjlighet.

Form: Studsmattan kan vara rund eller fyrkantig. Vissa föredrar rund för att det ger en trevlig symmetri, andra föredrar fyrkantig för att många tävlingsmattor är just fyrkantiga. Smaken är som baken, rent funktionsmässigt märker du ingen skillnad.

Tyngd: Tyngd är inget egensyfte i sig, men indikerar ofta på en väldimensionerad stomme. Ju tyngre desto bättre ur den aspekten alltså. En tyngde studsmatta har också lite svårare att lyftas med av vinden, även om vi rekommenderar specialla förankingskit om man bor i vindutsatta områden.


Ramen/mellanstommen

Dimension: En tjockare stomme ger en stabilare konstruktion. Vi rekommenderar att ha en tjocklek på minst 1,8mm för att konstruktionen ska bli pålitlig.

Rostbeläggning: Stål måste bearbetas för att inte rosta, vilket man kan göra på flera sätt. Ett zinkgalvaniserat stål på mminst 20 Mu ger en rostsäker yta. Du kan mäta galvaniseringsgraden med verktyg, men du kan även se det på att ett galvaniserat stål med mycket zink ofta har en mattare yta.

Svetsfogar: Syna konstruktionen i sömmarna. Dålig svetsning kommer göra att studsmattan ger vika snabbare. Se bilder nedan på hur en svetsfog ska se ut och hur den inte ska se ut.


Detaljer-fästen

Mattan

Material: Själva mattan är ofta gjord av polypropylen. Mattan vävs och bearbetas (Calandre machine) sedan för att undvika brännskador när man drar huden mot den. Billigare modeller tummar ibland på utjämningen, vilket gör det betydligt mer smärtsamt att ramla.

Fästen: Fästena bör alltid vara av metall för att klara belastningen när man hoppar. Dock är det väldigt bra om de är täckta av plast, då detta förhindrar rost. Ett plasthölje kan även hjälpa till att ”stänga” fästet så att barn inte kan få in fingrarna i det.

Fjädrarna

Konstruktion: Fjädrar finns i massvis av storlekar och motstånd, och de är en väldigt viktig del då de direkt påverkar elasticiteten. Fjädrarna kan variera mellan 125 och 215 mm, där en längre fjäder ger högre elasticitet. Även när det gäller fjädrar är det viktigt att de är väl rostbelagda. En vältillverkad och bra rostbelagd fjäder har en livslängd på 15 år, så det är viktigt att inte slarva med fjädrarna trots att de ofta inte syns.

Säkerhet: Fjädern blir ofta vass i toppen där den skärs av. Genom att sätta ett litet plastskydd förhindrar man skärskador. En liten detalj, men som kan bespara stora tårar!

Kantskydd

Kantskyddet är den viktigaste delen för att undvika trampskador, men tyvärr slarvas det mycket på just detta område. Två aspekter är viktiga; Dels rättmaterialval för att garantera väderbeständighet och hållbarhet, och dels rätt dimensioner för att det ska ge ett bra och brett skydd.

Innermaterial: För att få ett hållbart och tätt skydd ska man ha skum med stängda porer. Öppna porer ger sämre skydd och sämre hållbarhet.

Yttermaterial: Bra kantskydd är gjorda av Vinyl / PCV. Billigare modeller har något som kallas PE/polyethen vilket har klart försämrade egenskaper.

Dimensioner: Var noga med att kantskydded täcker hela fjäderinfästningen, dvs inga bitar ska kunna sticka fram på något sätt. Dessutom kan det vara värt att dubbelkolla att skyddet är jämntjockt över hela kanten, så att inte den utmärka tjockleken bara är på en del av kanten.

Förutom att skyddet ska vara av god kvalitet är det såklart även viktigt att det har en stabil infästning, så att det inte ”hoppar med” när mattan gungar. Då kommer det lätt ur plats och ger en skaderisk.


Länkar

Till våra studsmattor >


KUNDTJÄNST

Mån-Fre 09.00-17.00
010 - 10 19 284

info@hobbyhemma.se

MIXA & MATCHA!

KÖPGUIDE - VI HJÄLPER DIG!

Vi guidar dig
till att välja
rätt produkt.

Läs mer >